Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Laukki, logo

 

Ota yhteyttä!

mira@laukki.fi

040-186 2222

 

 

 

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta

Elämyksiä ja toimintaa yhteisön aktiivisena jäsenenä

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on hevostallilla tapahtuvaa sosiaalista kuntoutusta tai syrjäytymistä ehkäisevää toimintaa. Toiminnassa hyödynnetään hevosen ja hevostalliyhteisön kuntouttavia ominaisuuksia. Tärkeitä periaatteita ovat sosiaalipedagogiikan teoriasta nousevat yhteisöllisyys, toiminnallisuus ja elämyksellisyys.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on suunnitelmallista ja tavoitteellista toimintaa, jonka edellytyksenä on, että talliyhteisö toimii sosiaalipedagogisen ajatusmaailman mukaisesti. Toiminta perustuu asiakkaan osallisuuteen ja asioiden oivaltamiseen oman toiminnan kautta. Hevosen hyvinvoinnista huolehtiminen auttaa huomaamaan asioita, joista myös ihmisen oma hyvinvointi koostuu. Hevostallin normaalit tehtävät, kuten hevosten hoito, ruokinta ja ratsastaminen mahdollistavat monien taitojen oppimisen.

Sosiaalipedagoginen hevostoimintayhdistys ry:n sivuilla voit halutessasi tutustua aiheeseen enemmän.

 

Hevostoiminta Laukin sosiaalipedagoginen hevostoiminta

Hevostoiminnan sisältö ja tavoitteet suunnitellaan jokaisen asiakkaan kanssa yksilöllisesti ennen toiminnan aloittamista. Palvelusuunnitelmassa sovitaan myös mm. hevostoimintajakson pituudesta ja tapaamisten kestosta. Tyypillisesti tallitapaamiset toteutetaan kerran viikossa tai joka toinen viikko (1-2 h kerrallaan).

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta voi pitää sisällään esimerkiksi hevosten hoitamista ja tallitöitä, hevosten käsittelyn harjoittelemista, ratsastusta sekä olennaisena osana toiminnan lomassa nousevista tunteista ja ajatuksista keskustelua. Hevostoimintaa tukevina menetelminä Hevostoiminta Laukin palveluissa käytetään mm. erilaisia tunnekortteja ja Suomen mielenterveysseuran Depressiokoulu-materiaalia.

Sosiaalipedagogisen hevostoiminnan tavoitteena voi olla esimerkiksi sosiaalisten taitojen harjoittelu, itseluottamuksen ja itsetuntemuksen kehittyminen, mielialan kohentuminen, itsesäätelyn taitojen paraneminen tai arjenhallintataitojen ja toimintakyvyn vahvistuminen.

 

Laukki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miksi juuri hevonen?

Hevonen sopii kuntouttavaan toimintaan monien erityislaatuisten ominaisuuksiensa vuoksi. Hevonen on suuri ja kunnioitusta herättävä eläin, mutta silti erittäin herkkä ja sosiaalinen. Laumaeläimenä se kykenee kiintymään syvästi myös ihmiseen. Hevonen aistii tunnetiloja herkästi ja rikkaan elekielensä avulla se toimii ihmisen tunteiden peilinä. Hevonen antaa ihmisen toiminnasta välittömän palautteen eikä syrji ketään ulkonäön tai ennakkoluulojen perusteella. Hevosesta huolehtiminen opettaa vastuun kantamista ja ison eläimen hallinta tuo itseluottamusta. Ratsastaminen ja hevosen kanssa elekielellä viestiminen parantavat kehotietoisuutta ja oman kehon hallintaa. Hevosen korvaan voi turvallisesti kuiskata murheensa ja toisaalta hevosen selässä voi kokea jännitystä ja vauhdin hurmaa.